Jézust a nemzeti-vallásos emberek gyűlölték leginkább.

Magyar feltámadás alatt ugyebár az értendő, hogy a nemzet egyszer valami csoda folytán megrázza magát és a talpára áll és megtalálja gyökereit és kiűzi az idegenszívűeket és visszacsinálja Trianont. Hát ilyen értelemben magyar feltámadás nincs és nem lesz, Istennek legyen hála.

Ugyanakkor hiszek abban, az eredeti kereszténység képes megújítani egy nemzetet vagy bármely közösséget. Nyilván, az eredeti kereszténység alatt nem a vallást, nem a felekezeti sovinizmust, a kiürült szokás- és értékrendeket, a politikumhoz dörgölődő egyháziasságot értem. Sőt.

Jézust a nemzeti-vallásos emberek gyűlölték leginkább, mert az ő képmutatásukat leplezte le. Jézus nem azért jött, hogy új vallást alapítson, hanem hogy megszabadítson a „vallásainktól”: a merev gondolatrendszerektől, amelyekért képesek vagyunk akár ölni is. Persze, nem csak a nemzeti révületből tud megszabadítani, hogy egészséges nemzettudatunk legyen. A hülye liberalizmusból is meg tud, hogy egészséges szabadságérzetünk legyen.

Meg tud szabadítani, nemcsak azért, mert meghalt az egymás ellen fordító őrületeink, vagyis a bűneink miatt – hanem mert fel is támadott.

Pál apostol mondja: ha nincs feltámadás, semmit nem ér a keresztény hit, sőt, akkor a keresztények a legszánalmasabb emberek a világon (1Kor 15,9). Ha csak azt hiszed, hogy volt itt egy Jézus nevű tanító, aki túl jó volt ahhoz, hogy elviselje a világ – akkor csupán egy szép történetben hiszel, azzal a tanulsággal, hogy jobb kussban lenni.

De ha igaz, hogy Jézus legyőzte a halált és örökké él, akkor minden egészen más.

Akkor velünk van örökké, és akkor nincs félnivalónk – nemhogy a haláltól, de egymástól sem. Előmászhatunk a merev identitásaink sziklasírjaiból, hunyorogva a húsvéti fényben. Elfelejthetjük a náci tömeggyilkos hajlamú jobbosokat meg a zsidó összeesküdött libsiket meg a pufajkás komcsi balosokat és minden ilyen baromságot, és észrevehetjük, hogy vállalhatatlanul beteg világlátású alakból nincs is olyan sok, és az a kevés is gyógyítható.

Boldog feltámadást mindenkinek!